Fantastisk mottaking for Engel i snøen

Betre kritikk kunne eg ikkje drøymd om.

At nokon skal anmelda noko eg har skrive, er skumle greier. Desto kjekkare er det når kritikarane likar det dei les. Her er nokre utdrag frå kritikkane som har kome så langt.

Dagbladet – terningkast 5 (les heile meldinga her):

Totlands språk er knapt, lettfattelig og litt naivt, med plass til mye mellom linjene. Rune Markhus’ tegninger til hvert kapittel kommenterer handlingen, og en dobbeltsidig illustrasjon av snøkrystaller bryter opp teksten og skaper en slående effekt helt mot slutten. Snø er en gjennomgangsmetafor. Faren forteller at han liker å tenke på menneskene som snøkrystaller, som «kjem ut av ingenting og svevar gjennom verda ei kort stund, uendeleg vakre og heilt spesielle». Noe sier meg at dette har vært Totlands mål for boka også, og han lykkes langt på vei: Fort lest, men sent glemt. En bok som både trøster og berører. (…) Dette er litteratur på et helt annet nivå enn det jeg selv kom over i min sentimentale slukealder.

Ubok:

Nydelig og trist bok om sykdom og død, og dette er en bok du vil ha med deg videre.

Barnebokkritikk (les heile meldinga her):

I alt det som ikke utpensles i denne korte, lille, men store boken, i de uuttalte tingene, de tomme rommene, er det mye av både kvaliteten og dens evne til å bevege leseren ligger. (…) Den sårbare slutten med sin fine skildring av en fars omsorg for et sykt barn bringer også et par tanker til Lars Amund Vaages mesterlige Syngja –der også sangen er et lindrende motiv– om enn på en annen måte. Totlands lavmælte og snøfylte ungdomsbok er en stille storm ­– en sår og bevegende leseropplevelse.

Bergens Tidende – fem av seks hjerter (les heile meldinga her):

Engel i snøen er en slik bok som blir rikere av at man deler den med andre. Her er mye å tenke på for alle som ønsker å ta døden på alvor. Selv om romanen lanseres for ungdom, vil den trolig fungere vel så godt til høytlesing for barn i barneskolealder. Stemningen i sykerommet blir aldri tung. Likevel slipper den ikke taket så lett

Framtida.no (les heile meldinga her):

Skal du lesa éi ungdomsbok i år, så bør du lesa Engel i snøen av Anders Totland. (…) Slutten garanterer tårefylte auge. Anders Totland har skrive ei varm og fin lettlest undringsbok for ungdom og vaksne.

Akershus leser (les heile meldinga her):

Dette er kanskje noe av det fineste jeg har lest om døden (og om livet, da). Som leser må jeg gjette meg til mye, og det er det som gjør at boka skiller seg ut. Det er så lite som sies, men så mye jeg forstår allikevel. Det geniale er at man ikke må være noen ekspert på å lese mellom linjene eller å analysere tekster. (…) Denne passer alle som vil ha en fin bok, en tynn bok, en nynorsk bok, en trist bok, en lettlest bok, en bok som får deg til å tenke, en bok som får deg til å gråte.

Hardanger Folkeblad:

Ei tynn flis av ein roman, men med sterkt og stort innhald. Ei ungdomsbok (på nynorsk) om eit vanskeleg og sterkt tema. Engel i snøen grip tak; i hjartet ditt, i kjenslene og i tankane dine. (…) Totland sin krystall av ein roman fekk tårene mine fram. Det er heilt ok.

NBU-tipset (les heile meldinga her):

Anders Totland har skrive ein vàr og vakker ungdomsroman om det vanskelege, å leve mens ein er i ferd med å døy.

Kvinnheringen:

Anders Totland treffer ei nerve med forteljinga si. Modig tar han opp eit tema vi vanlegvis vegrar oss for å snakka om; korleis unge personar med dødeleg diagnose har det. I knappe ordelag og lyrisk skrivestil greier han å skapa djupe stemningar.

Bømlo-nytt:

Engel i snøen er ei sår, usentimental og lettlesen forteljing om svært unge i ei sjukehusavdeling. (…) Ei utrygg verd, gjort trygg og levande tilgjengeleg på ein varm måte.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s